Retsepti lisamiseks peate sisse logima!

astelpihlakas e. mispel (ingl. k. medlars)

Mispel on astelpihlaka vili, viljad on väga kõvad ja hapud. Söödavaks muutuvad need alles kas pärast öökülmade saabumist või peale pikemaajalist säilitamist - läbikülmunud viljad on pehmed. Pehmenedes muutub viljakest kortsuliseks ja tumeneb; viljaliha muutub õunapüree sarnaseks.

Valminud astelpihlakaid võib süüa toorelt (nt koos juustuga), samuti võib valmistada astelpihlakaželeed või -veini.

Harilik astelpihlakas (Mespilus germanica) on algselt pärit Pärsiast, seda kasvatati Antiik-Kreekas ja Vana-Roomas. Viktoria-aegsel Inglismaal oli astelpihlakas samuti väga populaarne. Põhja-Kreekas Makedoonia piirkonnas on 'mousmoulia' (astelpihlakapuu) ja 'mousmoulo' (astelpihlaka vili) endiselt väga populaarne.